Uppgift: Vad bestämmer EU?

Uppgift: Vad bestämmer EU?

Diskutera fallen och ta beslut i frågorna, med hjälp av FORUM123 och länkar nedan.

 

  1. 1. Du är i affären och handlar mat. Du vill gärna köpa ekologiska ägg och letar därför efter ett paket som är märkt som ekologiskt. EU har beslutat om kriterierna för vad som är ekologiskt odlat. Man kan se det på EU:s ekologiska symbol i form av ett löv.

 

  1. 2. Nya vindkraftverk håller på att byggas i din kommun. Det är Sverige som bestämmer om vi ska satsa mer på vindkraft, men det är EU som sätter miljömålen.

 

  1. 3. Det förhandlas just nu om ett frihandelsavtal med USA som skulle göra det enklare för Sverige att exportera svenska varor till USA och importera amerikanska varor. EU sköter förhandlingarna eftersom det är ett ekonomiskt samarbete och de gemensamt diskuterar frihandelsavtal med utomstående länder.

 

  1. 4. En ny typ av bekämpningsmedel används i produktionen av potatis. Innan det började användas har det testats för att se till att det inte är skadligt för människor eller miljö. EU som avgör om bekämpningsmedlet får lov att användas eftersom de beslutar om jordbruk.

 

  1. 5. Efter att resultaten från den senaste PISA-undersökningen publicerats diskuteras nya skolsatsningar. Flera politiker är missnöjda med PISA-resultaten och de pratar om att satsa mer pengar på den svenska skolan. Sverige tar beslut i den frågan då subsidiaritetsprincipen respekteras.

 

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/ekologisk-mat1

https://europa.eu/european-union/topics/energy_sv

https://eu.riksdagen.se/vad-gor-eu/samarbete-over-granser/#Zooma-in-CETA-ger-frihandel-med-Kanada

https://www.kemi.se/hitta-direkt/lagar-och-regler

https://eu.riksdagen.se/vad-gor-eu/samarbete-over-granser/#

Läs mer