Klassresa

En jämförelse mellan Alby och Östermalmstorg



 

Alby

Östermalmstorg

Andel födda utanför Europa

36,4%

3,2%

Arbetslöshet

8,1%

2%

Förvärvsarbetande

57,6%

79,3%

Röstar på Socialdemokraterna

54,26%

6,31%

Röstar på Moderaterna

8,97%

50,24%

Andel låginkomsttagare

48,6%

22,1%

Månadsinkomst

13 022 kr

29 391 kr

Högskoleutbildade

29,7%

66,7%

Lägenhetspriser

25 000 kr

97 436 kr

Andel som gjort RUT-avdrag

1,1%

17,9%

Andelen ungdomar under 18 år

20,7%

13,9%

Andel bostadsrätter

33,5%

65,4%

Valdeltagande

51,3%

79,8%

 

Vi valde att jämföra Alby och Östermalmstorg. Dessa platser ligger belägna på två helt olika platser och det bor olika typer av människor på platserna. Därför kommer vi nu undersöka ifall det verkligen finns ett klassamhälle och i sådana fall, vad det beror på.

 

Ifall vi tar en titt på Alby så är en stor andel född utanför Europa (36,4%). Detta betyder att de som inte är födda i Sverige har behövt börja från ruta 1. Utan att kunna språket, eller någon som helst utbildning om hur samhället i Sverige ser ut blir det svårt för dessa människor att anpassa sig och få ett högt kulturellt kapital. Det tar ju ett tag att lära sig ett nytt språk, för många kan det vara jobbigt och det är troligtvis inte en stor del som väljer att fortsätta utbildning efter gymnasiet.

Det sociala kapitalet spelar också roll här eftersom att man skulle kunna anta att de flesta som är födda utanför Europa har flytt från ett krig eller naturkatastrof vilket har gjort de tvungna att fly till bland annat Sverige. Därför är det inte så sannolikt att de har många kontakter i Sverige som har stort inflytande i samhället, vilket då leder till att en stor del i Alby inte har ett högt socialt kapital heller. I och med ett ganska lågt socialt kapital så blir det svårare att komma ut och “utvidga” sina vingar för människor i Alby.

Jämfört med Östermalmstorg, där majoriteten är födda i Sverige (96,8), (i princip nästan alla). Detta gör så att folk som bor på Östermalmstorg har ett slags försprång i klassamhället. Dessa människor behöver inte börja om helt genom att först lära sig språket, sedan anpassa sig till olika kretsar och få en högre utbildning. Sannolikt så har de ärvt alla dessa kapital från deras föräldrar och därför redan vet hur man pratar svenska, hur man beter sig i vissa sammanhang, och ett ekonomisk försprång.

 

Statistiken för förvärvsarbetande visar att Östermalmstorg (79,3%) har en högre andel som arbetar och får lön för det än Alby (57,6%). Anledningen till att det är lägre i Alby skulle kunna vara att vissa jobbar svart och därför inte är registrerade som löntagare. Även företagsägare är inte registrerade vilket skulle kunna förklara att andelen för Östermalmstorg är lägre än förväntat. Statistiken för detta område stödjer idén om ett klassamhälle då det innebär att man har det svårt ekonomiskt om man är redo att arbeta svart för att få sin lön. Att det finns en del företagsägare på Östermalmstorg visar att de har ett högre ekonomiskt kapital än de i Alby.

 

Det finns en betydande skillnad för andelen som röstar på Moderaterna respektive Socialdemokraterna i Alby och på Östermalmstorg. I Alby röstade majoriteten på Socialdemokraterna och på Östermalmstorg på Moderaterna. Socialdemokraternas ideologi är socialistisk och för arbetarklassen. De värnar om att hjälpa utsatta grupper i samhället, alltså de med lägre ställning i klassamhället. Dessutom vill Socialdemokraterna att vanliga arbetare ska få betala lägre skatt än de som tjänar mycket, vilket gynnar många i Alby. Att många röstar på Socialdemokraterna visar att arbetarklassen är överrepresenterad i Alby. Socialismen kom ursprungligen som en reaktion mot liberalismen från arbetarklassen. Socialdemokraternas grundtanke är därav att göra samhället jämlikt och genom reformer och skatter, fördela ekonomiskt kapital mer “rättvist”.

Moderaterna däremot säger att de som har högre lön inte ska få betala högre skatt, vilket då gynnar de som bor på Östermalmstorg och resulterar i att många röstar på det partiet där.



Läs mer