Uppgift: Strukturell rasism

Uppgift: Strukturell rasism

Vilka exempel eller argument ger Molina för att Sverige är strukturellt rasistiskt?

Undersökningen längs röda linjen där välmående svenskar åt ena hållet och immigranter åt andra hållet. Strukturerna tvingar vissa att bo på särskilt utsatta platser. Det förekommer alltså en rasifiering. Detta visas också i större skala i Sveriges städer. Vardagsrasism utspelar sig varje dag. På arbetsmarknaden går ursprung före förmågor. Söker två personer lägenhet blir det svårare för den som inte är etniskt svensk att få lägenheten. Andra världskriget och rensning av indianer. Dessutom finns en lång historia med rasbiologiska tankar.

 

Hur skapas och upprätthålls dessa strukturer?

De skapas av makthavarna för att ge privilegier till de som tillhör samma grupp och har sedan överförts tid till tid där skola, rättsväsendet och polisen upprätthåller dessa strukturer. Samtidigt har händelser förknippade till detta varit väldigt nära inpå vilket påverkat att de idag finns kvar.

 

Varför existerar de?

På grund av existensen av den rashierarkiska skala med värderingar och normer har samhället strukturerats kring denna. De som har suttit vid makten har skapat dessa idéer då de vinner mer makt, kan upprätthålla makt och privilegier och dominera.

 

Är Sverige strukturellt rasistiskt enligt dig?

https://www.svtplay.se/video/12457182/idevarlden/idevarlden-sasong-1-avsnitt-6?info=visa



Läs mer