Extremt väder

Extremt väder

Ett extremt väder betyder att det inte bara är medelvärden och säsongsmässiga variationer, utan att vädret avviker från det normala. Det finns olika sorters extrema väder, bl.a. översvämningar, tornados m.fl.

Extrema väder kan antingen vara våldsamma och plötsliga eller komma efter att en viss väderlek hållit hus på ett ställe under en längre period. De definieras utifrån att de kommer sällan och att de påverkar samhället på ett sätt som gör att det blir en påfrestning på naturen utifrån de gränser som klimat och miljö klarar utan en alltför stor påfrestning.

 

Definiera och analysera extremt väder

Torkindex: Perioder utan regn leder till brandrisk, dålig vattenförsörjning, dåligt jordbruk och inte bra skogsbruk.

Värmeindex: Perioder med temperaturer över 25 grader, det påverkar energibehovet, vattenförsörjning och hälsofrågor.

Frostdagar: Hur många dygn temperaturen varit under 0 grader någon gång, påverkar växtsäsong, snö och isförhållanden samt energibehov.

 

Översvämning

Översvämningar orsakas av en stor mängd regn under en längre period, snabb upptining av snö, en stormsvallvåg (det vill säga en våg som är en konsekvens av en tidigare storm) och en kombination av högt tidvatten och höga flodnivåer. Det skulle kunna ske när det varit extra mycket nederbörd och tidvattnet samtidigt kommer.

För att undervika vattenskador på ditt hus vid översvämning, bör du se till att vattnet lätt kan rinna bort och att vattnet överhuvudtaget inte kommer in.

Du kan se till att marken lutar ut från huset och inte in mot huset, att dräneringen runt huset fungerar bra, grunden är välisolerad, så att vattnet inte riskerar att rinna igenom isoleringen och att stupröret är kopplat till dagsvattensystemet.

 

Stormfloder

Stormfloder är en konsekvens efter att starka ihållande vindar hållit hus. En stormflod innebär att vattennivån är högre än normalt. Det händer för att vindarna pressar upp vatten mot kusterna. Stormfloder blir värre när det är lågtryck. Eftersom att det är lågtryck, så betyder det att det är lågt tryck långt upp och högt tryck nära marken. Eftersom att lågt tryck självklart inte kan hålla luften med högt tryck på plats, så har vattnet lättare att ”ta sig uppåt”, vågorna eller här, vattennivån kan då bli högre än vad de skulle ku8nna bli med högtryck. För då skulle högtrycket, som finns ovanför lågtrycket, hålla luften på plats och pressa ner vattnet en bit.

 

Tropiska cykloner

 

Orkaner

Ett exempel på en orkan som nyligen har dragit in över Sverige är orkanen Gorm. De kom in från Danmark. 29 november blev det klass 2 varning och man behövde hålla sig inne. Värst blev det i södra Sverige.

 

Åska

 

Blixt

 

Torka

 

Framtiden

Det är svårt att förutsäga om det blir mer extremt väder i framtiden, men utifrån statistiska tabeller, så har vädret inte förändrats än. På vissa håll ka man ändå se mer extrema väder. I Spanien var det i år över 40 grader en väldigt lång period.

Läs mer