SEB - besök

SEB - besök

Den första banken grundades i Italien under 1200 till 1300 talet på en bänk och kallades “banca”. Detta är anledningen till att bankspråk härstammar från Italien och Tyskland (handelsland). Efter Italien kom USA att bli stort.

Vid likviditetskris (kan inte låna ut eller låna in pengar) fick banken stänga. Symbolen för bankrutt: sönderslagen stenbänk (bancrotto). Det var vanligt att man lånade ut pengar till stater (säkerhet). I Sverige hade vi länge Sala silvergruva som säkerhet.

 

När man sparar pengar pratar man om placeringshorisont (tid) och risk. Det säkraste sparsättet är på sparkonto. Det finns nästan alltid en bankgaranti mot privatpersoner upp till 100 000 euro som säkras vid konkurs för bank.

 

Det är en risk att köpa aktier eftersom de i värsta fall kan falla  upp till 50% i värde. Placeringshorisonten bör då vara 5-10 år eller längre. Vid aktieköp använder många sig av portföljteorin eftersom det sprider ut riskerna. Man placerar då aktier i olika sektorer. Rekommendationen är 6-12 aktier om man är intresserad. Investmentbolag som investor, industrivärlden och Lundsberg kan då hjälpa en.

 

SEB tjänar pengar på: räntenetto (lånar in från kunder → lånar ut), produktionsintäkter (kunder investerar i SEB), investmentbolag, agiot (valutatransaktion) och företagsrådgivning (företagsaffärer, MAA, ev börsintroducering).

 

Dagens statsskuld i Sverige härstammar från 1500 till 1700-talet då Sverige var intresserad av geografisk utvidgning och därför hyrde in legosoldater. Sedan 1809 har vi haft fred här.

Under 1900-talet hade vi en fastighetsrelaterad kris. Banker stängde igen och blev statsägda.

I Sverige har riksgälden hand om statsskulden.

Sverige har varit väldigt bra på att följa EUs kriterier: inte högre statsskuld än 60% av BNP, Sverige bra på att amortera, 25-30% skuld, kingdom of sweden är ett av världens tillitvärdiga läder att investera pengar i (trots minusränta, många investerare poga säker avkastning.

 

Riksbankens mål är 2% inflation för att uppnå finansiell stabilitet. Från 2011/12 hade vi hög ränta på grund av rädsla för ett ökande antal bolån. Kort efter detta ändrade riksdagen riksbankens mandat till att endast fokuserar på (kärnverksamhet) att hålla inflationen på 2% (sänkte räntor drastiskt).

 

Världens åttonde underverk är ränta-på-ränta effekten.

 

Pengar skapas i Tumba. Svenska kronan har Riksbanken monopol på. Lite 5-10% likviditet i banken. Banken handlar om förtroende från allmänheten.

 

Ta bolån

  1. Stabil inkomst, inga anmärkningar → lånelöfte
  2. 15% av priset på bostaden (kontantinsats)
  3. Balansräkning, säkring
  4. 10% handpenning
  5. Löser gamla lån på bostaden och lägger till nya
  6. Tillträde (får nyckel)

 

Amorteringskrav

  • Allt som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten ger krav på 1% extra amortering utöver tidigare krav
  • < 70% lån ger 2% amortering per år
  • 50% - 70% lån ger 1% amortering per år

 

Läs mer