Frågor till “Makt och maktresurser”

“Makt och maktresurser”

  1. Vad är maktresurser? Vilka exempel tar texten upp? Ge några egna exempel.

Maktresurser är det som ger oss makt. Texten tar upp pengar, utbildning, medborgarskap, kontakter, yrke och inflytande i media. Andra exempel är erfarenheter, kvalifikationer och hur man följer normen.


  1. Texten tar upp tre olika typer av makt. Definiera och förklara dessa.

Direkt makt: Makt över sina medmänniskor då man kan få de att göra saker de annars inte skulle göra. Makten utövas avsiktligt och med ett beslut eller en handling som mål.

Dagordningsmakt: Makt över vad som ska diskuteras. Den utövas avsiktligt men inte med ett beslut som mål. Medierna har mycket sådan makt → styr de politiska diskussionerna i landet.

Makten över tanken: Begränsningar av våra tankar (vad vi önskar och vad vi gör). Strukturerna definierar vår verklighet → avvikelser anses onaturliga.


  1. På vilket sätt har strukturerna makt över oss?

De styr vad vi ser som möjligt och vårt tankesätt kring världen runt omkring oss. Det styr också hur vi ser andra människor och vad vi anser som normalt. Den förtrycker vissa grupper som man tror är naturligt eftersom det finns en maktordning. Vi kan tänka bortom strukturerna, men de flesta väljer att följa strukturerna.


  1. Hur kan strukturerna förändras?

Strukturer kan förändras genom att annan makt påverkar makten. Men också genom ekonomiska eller vetenskapliga förändringar. Institutioner eller enskilda individer kan påverka strukturerna.


  1. Försök komma på några egna exempel på de tre olika makt-typerna.

Direkt makt: Staten bestämmer att alla ska betala skatt för att välfärdssystemet ska fungera. Man “tvingas” till det då man blir fråntagen pengarna direkt från banken om man inte själv gör betalningen.

Dagordningsmakt: Skolverket skriver läroplanen för alla skolor i Sverige och bestämmer därmed vad man ska och inte ska lära sig i skolan.

Makt över tanken: En bra strukturell tanke är att det inte är rätt att ta ifrån någon annan deras tillhörigheter. Många strukturer härstammar från religioner.

Läs mer